diumenge, de febrer 28, 2016

Recursos literaris en línia: Espais escrits

La xarxa s'ha convertit en una finestra oberta al món. Una finestra plena de possibilitats interessants i engrescadores. Potser tantes que a vegades costa destriar el gra de la palla. Hi ha una sèrie de recursos literaris que m'agradaria poder-vos donar a conèixer i començaré amb un dels meus preferits: Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català.

L'objectiu d'aquest recurs, tal i com ens explica, és "cartografiar el patrimoni literari català a través de les institucions que el vetllen i en promouen la lectura i els estudis".

Dels diferents apartats que el composen, trobo especialment curiosos els següents: Rutes literàries i Mapa literari.

-Rutes literàries, recull diverses rutes pels Països Catalans i vol fer arribar a l'usuari el llegat de diferents autors posant la literatura i el paisatge al seu servei. Ens descobreix no només una biografia, si no també petits fragments de l'obra d'un autor determinat. Una manera de que el lector pugui viatjar també a través dels espais on l'autor va viure o que van inspirar la seva obra. Podeu cercar les rutes per autor, comarca o entitat. 

-Mapa literari, conté més d'un miler de fragments d'obres literàries i permet consultar punts de tot el món relacionats amb textos de literatura catalana. Cada localització va acompanyada d'un text i enriquida amb una sèrie de continguts multimèdia. S'accedeix al contingut a partir d'una cerca cartogràfica, els continguts es mostren sobre un mapa en forma d'icona o de línies d'itineraris.

I pels fanàtics de les aplicacions, hi ha fins i tot una que permet descarregar-se el traçat GPX i una guia. 

Altres blocs, pàgines culturals o diaris han fet ja ressò d'aquest recurs en múltiples ocasions, però qualsevol n'és bona per seguir fent difusió d'aquest projecte. Precisament una de les ànimes de Cornèlia Abril hi va posar fa temps el seu petit gra de sorra col·laborant en la introducció de diversos textos d'obres de Joan Maragall des de l'Arxiu Maragall de la Biblioteca de Catalunya. Va ser una experiència força enriquidora.

Cornèlia Abril, dona cosmopolita i inquieta sempre és apunt d'anar-se'n i què millor que poder comptar amb un bon grapat de rutes literàries per seguir fent camí...







2 comentaris:

Montse ha dit...

Moltíssimes gràcies, Cornèlia!!!

Silvia ha dit...

Que interessant no en sabia res moltes gråcies!!